Psycholoog Breda

Over mij – Donneke van den Hoogen

Dat was al vroeg duidelijk…

Dat ik psychologie aan de universiteit van Groningen was voor mij een volkomen logische stap. Zonder dat ik daar toen woorden aan kon geven, was ik al als kind al geboeid door het innerlijk van mensen, had ik al voelsprieten voor wat mensen bewoog. Ik werd daarbij enorm gevoed door literatuur – mijn liefde voor (levens)verhalen zat er ook al vroeg in. Ik kwam erachter dat niet alleen de studie psychologie inzicht geeft in het menselijk leven: ik was blij dat ik me kon verdiepen met modules antropologie, godsdienstwetenschappen , filosofie.

Leren van het leven

Maar goed, theorie is ook ‘maar’ theorie. Ondertussen gaat het leven door en als persoon van vlees en bloed moet je voor jezelf ook het wiel uitvinden, keuzes maken, je leven inrichten. Zeker nu ik daar op terugkijk denk ik: je eigen leven, de dingen die je gebeuren en de reflectie daarop is toch de belangrijkste leerschool. En ik heb in de loop van de jaren ook geleerd hoe fijn het kan zijn daar met iemand over te spiegelen. Ik vind het nog steeds mooi en soms ontroerend om bij dat proces van mensen te mogen staan, meekijken.

Aan het werk als psycholoog en coach

Na mijn studie ging ik werken in het bedrijfsleven als arbeids- en gezondheidpsycholoog. Ik begeleidde mensen in loopbaan, arbeids- en levensvraagstukken. Ik trainde groepen op het gebied van persoonlijke ontwikkeling en communicatie. En ik adviseerde en ondersteunde management en HR. Een boeiende en leerzame periode, waarin ik niet alleen de diepte in kon met mensen maar ook verbinding kon leggen tussen ‘de mens en zijn omgeving’.

Een andere koers

Toen ik in korte tijd drie kinderen kreeg en we ook nog gingen verhuizen naar een andere stad ben ik een tijdje ‘van het thuisfront’ geweest. Ook dit was een inspirerende, vreugdevolle en leerzame tijd. Een droom die al een poos sluimerde in mezelf heb ik daarna durven uitwerken: begeleiden en ondersteunen van mensen bij hun levens (verhaal)vraagstukken. Omdat je daarin dicht bij het wezenlijke van het leven bent.

Eigen praktijk

Inmiddels werk ik vanuit mijn eigen praktijk voor psychologische begeleiding en coaching. Ik vind elk gesprek nog steeds heel bijzonder. En dat ik op een cruciaal moment in iemands leven mag meekijken en meehelpen; dat maakt bescheiden en dwingt respect af. Maar het mooiste van mijn werk is het moment dat iemand weer bij zichzelf komt. Je kunt dat echt zien. Het is een moment. De blik verandert. De energie komt terug. Het lichtje brandt.

Contact Psycholoog Breda

Benieuwd wat ik voor jou kan doen? Bel voor deskundig en persoonlijk advies. Neem contact op of bel ons op 076 – 76 02 891. Ik ben benieuwd naar jouw verhaal. Ik heb geen wachtlijst, je kunt snel aan de slag met je klacht.